Történetünk

A Bors sörfőzde története

Győrzámolyi serfőzde (Cervisia Kft.) 2009 évi nyitása előtt már találkozhatott a serbarát a tradicionális receptalapokon készült kézműves söreinkkel. 1992-ben családi vállalkozásként alapítottuk a "Likócsi serfőzde és söröző"-t, ami ma átköltözésünk után a Szigetköz egyik érdekességévé vált. A mikro-sörfőzdetechnológián alapuló serfőzdénk soha nem a mennyiségi, annál inkább a minőségi termelést tartja, célkitűzésként maga előtt. Söreink alapanyagai a fellelhető legjobb minőségű alapanyagforrásból származnak, amit folyamatosan felügyelünk. Söreinkhez 8 fajta árpamaláta kombinációiból cefrézzük, 10 komló típust forralunk és 5 fajélesztőt oltunk. Felhasznált alapanyagaink és technológiánk garantálják sörünk speciális ízvilágát, testességét és minőségét. Termékeinkben nem használunk "pót"- anyagokat, sem tartósítószereket. Hisszük, hogy nagyobb örömet okozunk vevőinknek egy természetes ízvilágú sörrel, mint egy gépiesített, "íz fokozott", Antioxidánsokkal kezelt, visszahígított tömegtermékkel. Nem vagyunk hajlandóak szakítani a tradícióval és a természetességgel csak azért, hogy a nagy-áruházak polcain ott lehessünk. Ízlelje meg ALE-jeinket és felejtse el kortyolgatás közben a világ gondjait. Reméljük, sőt hisszük, hogy megérti, mi a különbség "craft" sör és tömeg sör között…a Bors Craft Brewery Csapata.

1000 liter / nap kapacitású automatizált főzőház
1000 liter / nap kapacitású automatizált főzőház

Néhány mérföldkő a Bors történetből.

1991. id. Bors István (édesapánk) hivatásos katonatiszt minőségben találkozik először a házi sörfőzéssel utjai során. Mint vállalkozás lehetőségét az elterjedt munkanélküliség idején mérlegeli és a családja előtt felveti. Elkezdődnek az előkészületek, több lehetőség közül végül családi összefogással megrendelésre kerül egy 250 liter napi kapacitással bíró Österbrau sörfőző berendezés. Az akkori nehéz hitelkörülmények között végül 5 évre szóló hitellel került kifizetésre a berendezés. Megjegyzem ebben az időszakban már 3 sörfőzde működött Győr és közvetlen környékén:

  • Porter serfőzde (Sziget / Heim)
  • ?? sörfőzde (Révfalu Szövetség utca)
  • Pelikán (Lébény)

…velünk együtt 3 további épült szinte azonos időben:

  • Eke és társa (Nádorváros Somogyi Béla u.)
  • Tichy és Társa (Ménfőcsanak)
  • Österbräu (Nagybajcs)

...később (1995):

  • Rácz főzde (Győr, Fehérvári út)

1992. Felépül a Bors sörfőzde épülete (Győr, Esztergető u. 20 szám alatt). Cégünk elnevezése rövid ideig Bors Róbert E.V. majd Bors és Bors Bt. lett, de helyileg mindenki csak Likócsi Serfőzde néven ismerte.

1993. Első söreink 1993 év első felében készültek el, az Österbräu bajor világos alaprecept alapján. Ez egy jól iható könnyű szűrt Bajor világos receptúra volt, 25 ft-os korsó ára jónak számított abban az időben. Ebben az időben söröző hiányában csak a főzde udvarán lehetett italozni és használt üdítős flakonban csapolt sört elvinni. Már ekkor felmerült egy kézi palackozó beszerzésének igénye.

1994. Palackozót vásároltunk. Ez a palackozó 2 üveg párhozamos nyomás alatti félautomata töltésére volt alkalmas. Így vette kezdetét a Bors Világos sör palackozása, ami jó esetben 6-8 napig volt szavatos. Sajnos ez a rövid eltarthatósági idejű sör hamar rámutatott a "natúr sör" hátrányaira. Akkor a sörgyárak már 20-30-napos szavatossági idejű pasztőrözéssel tartósított söröket készítettek, ami erősen hátráltatta, majd közel 0-ra redukálta a palackozott sör gyártásunkat 1997-re. A boltokban a meleg polcokon nem jól álltak el a sörök, sok reklamációs visszaszállítás lett belőle.

1994. Elkészült a sörfőzde sörözője a főzde mögötti kertrészben. A söröző szerencsétlen módon a hátsó kert végében épült, mert az akkori törvények szerint a 200 méteren belüli iskola miatt nem kerülhetett "optimálisabb" helyre. Kialakult vevőkörünk évekig tartott fenn minket, külső eladásaink szinte teljesen leálltak. A "házi sör" mint minőség garantáló fogalom, a "moslékgyártók" miatt elkopott, csalódásokkal azonosítottá vált. A jövedéki törvények szigorítása a folyamatos zaklatás majd pénzbüntetés sorozat és a sörgyárak adó lobbija miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált a sörfőzdék léte. Innentől kezdve datálhatjuk kb. 10 éven keresztül annak a kb. 300 sörfőzdének a tönkremenetelét, ami örökre eltűnt Magyarországról.

1996 ban barna sörrel is próbálkoztunk, de az országban fellelhető "minimális" alapanyagok nem tették lehetővé egy korrekt barna sör legyártását. Ez azt jelenti, hogy egy pilseni alapmalátás sört csak fekete festő malátával lehetett vegyíteni... ettől persze fekete lett a sör, de az ízből hiányoztak az egyéb pl. karamell, kristály stb. maláta összetevők. Ez rátette a bélyegét a barna sör projektre, rövid idő múlva elvetettük...

1996-2004 amíg a főzdénk tovább "vegetált". A sörgyár lobbival szemben ellehetetlenedett a főzde helyzete. Győr és környékén egyetlen söröző vagy kocsma sem találta érdemesnek a söreink árusítását, így az árversenyben és a multi lobbiban alul maradtunk. A saját sörözőnkben ment az egyetlen világos sörünk kimérése.

2005-2009 a főzde feladta a harcot. A sörözőnk üzemelt csak tovább, de elmondható, hogy kedvezőbb volt Szlovákiából Aranyfácán sört hozni és árulni, mint előállítani sajátot. A főzde le lett zárva a vámhatóság által és a következő években eladásra volt felkínálva. Ebben az időszakban vagy nem kellett senkinek a főzde berendezése, vagy olyan összegért vitték volna el, aminél a hulladékvas telepen is többet kaptunk volna érte... így a berendezés megmaradt... szerencsére...

2008-ban a család legifjabb tagjaként úgy döntöttem, annak ellenére, hogy mindenki le akart beszélni róla, újra nekikezdek teljesen új gondolatok alapján a sörfőzésnek. Mivel akkor én már Győrzámolyon laktam, szorítottunk helyet a saját telken egy kis 100 m2-es főzde épületnek. A főzde 2009 június 1.-én adta el az első hordó sörét a még működő Likócsi sörözőnek. Ez a sör még mindig a régi recept alapján készült (Osterbrau), mert ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy az alapanyag ellátottság sokkal roszabb helyzetben van, mint 5 évvel korábban (köszönhető a több száz tönkrement főzdének). A fő alapanyag ellátó (BCI Budakeszi) eddigre szinte nulla készlettel rendelkezett, így a különleges alapanyagok iránti keresletünk falakba ütközött. Egy másik fellehető alapanyag szállító meg szinte csak pilseni malátával foglalkozott ebben az időben. Élesztőt szerezni szinte lehetetlen volt, Schwechat-i sörgyárba jártunk élesztőt beszerezni, de 1-2 éven belül egy új igazgató kitiltotta onnan is a magyar főzdéket. Ez az országos hanyatlás a főzde különleges sörök gyártása iránti terveit 1-2 évre blokkolta.

2009 év sajnos édesanyám hirtelen halálával kezdődött. Ő volt, aki 1997-től 2004-ig a söröket főzte a Bors Sörfőzdében. Munkássága és kitartása példa értékű volt még ebben a lehetetlen időben is. Vegyész képzettsége sokat segített neki, mindig tudta mit miért tesz a cél érdekében... angyalok vigyázzanak rád úgy, ahogy te vigyáztál ránk...

2010 év végén, vevőink biztatására elkezdtünk kikísérletezni egy Búzasör receptet. Rengeteg utánjárás és megfontolás után megszületett a Bors Búza. A hibrid (felső-alsó) technológián alapuló sörünket olyan jegyekkel próbáltuk ellátni, ami a söreinket eddig is megkülönböztette a fellelhető söröktől.

2011 nyarán, amikor biztosnak kezdett látszani a második Kézműves Sörfesztivál megrendezése, kemény fába vágtuk a fejszénket. Egy igazi különlegességgel akartunk megjelenni a fesztiválon. Így magyar viszonylatban elsőként kezdtünk kísérletezni Belga ALE ízvilággal. Ha valaki kóstolt már belga söröket, főleg ha az valamelyik apátságból származik, tudja miért fogott meg bennünket ez a vonal. A nehézsége az a dolognak, hogy egy sörfőzde sem adja ki a söre hiteles sikerreceptjét a kezéből, érthető módon... Mit lehet tenni ilyenkor? Az ember vásárol 40-50 féle Belga ALE-t és elkezdi kortyolgatás közben kitalálni, mely ízvonal minek a hatására alakulhat ki. Hát valahogy így született meg a fesztivál sörünk. Egyszer aztán a fesztivál előtti hetekben felhívott a főszervező azzal, hogy akkor mi is lesz a neve a sörnek? Na erre nem számítottunk... Neve is legyen? Mivel először egy szerzetes jutott az eszünkbe erről az irányvonalról, mellesleg nálunk a falon lóg egy festmény, rajta egy sörivó szerzetessel, azt találtam mondani, legyen valami szerzetes "barát"... Legyen Tuck Barát... Így született meg a kicsike, a nagyocska sörimádó szerzetes nevére, még ha nem is belga a barát..

2012-ben készülődni kezdtünk a márciusi, VIII. nemzetközi sörversenyre, amit Miskolcon rendeztek meg. Nyilvánvaló számunkra, hogy a régi láger sörök nem igen rúghatnak labdába egy az új sörforradalommal egyidejű versenyen főleg, hogy láger kategória számunkra érthetetlen okok miatt nincs is a versenyen. A Tuck Barát kezdeti sikerein felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a láger söröket egyelőre hagyjuk pihenni. Egy fekete ALE-re van szükségünk, ami méltó módon szerepelhet a Tuck Barát mellett mind a versenyen, mind a vevőkörünk asztalán. Így született meg második sikerorientált sörünk a Sherwood, ami egy 6,0%-os fekete Stout. Igen, igen… Nem tévedés, Tuck Barát hírös erdejét szántuk névadóként, folytatván történetét a sörimádó szerzetesnek….

Márciusban aztán hihetetlen siker köszöntött be. A Sherwood barna sör kategóriában magasan a legjobb pontszámmal gyémánt diplomát nyert. Már másnap lemerült a telefon a sok hívástól, hogy mikor és hol lehet hozzájutni a nyertes sörhöz. Azonnal a palackozott Sherwood kigondolásába vetettük magunkat. Címketerv készült és a nyomdai munkák elkezdődtek. Április elejére a partnereinknél megjelenhetett a Sherwood.

A második meglepetés az volt, hogy a Sherwood-al párhuzamosan készített világos ALE ivósörünk (ami mellesleg a láger világos sörünket kellene, hogy kiváltsa) 11 Balling feletti kategóriában aranyérmes lett. Azt már mindenki sejtheti, hogy a nevét mely témakörből kaphatta. A képlet egyszerű: könnyű + ivósör + világos + ALE = Little John… Alig várjuk már, hogy miként fog egy "gonosz" sör megszületni, mondjuk Guy of Gisborn, vagy a Notthingham-i Bíró mintájára…

2013 újdonsága az első IPA sörünk. Egy kis történelem: az IPA (India Pale Ale) az angol gyarmatokat felügyelő csapatok söre volt valaha Indiában. A két hónapos hajóutat kibírandó, a sörfőző mesterek erősen komlózták és ezáltal tartóssá tették. Hihetetlen ízvilágú sör született a tudásuk nyomán az India Pale Ale. Megszámlálhatatlan a tömérdek illat és ízkombináció, amit ebben a sörben megtalálhatunk. Mint általában, most sem álltunk meg egy alap sörfajtánál. Ahogy fogyasztóink megszokhatták, valami extra minden sörünkbe beletéved. Nem alakult ez másképp most sem, mert egy jó nagy adag komlót kapott az IPA sörünk, 100 IBU keserűséggel. (IBU: International Bitter Units, Vagyis a keserűség nemzetközi mértékegysége. Egy normál sör 10-20 IBU). Az ALE-ünk neve Anonymus IPA (később névváltással Mortianna) lett. Vigyázat, nagyon keserű!

2013 nagy fejlesztése volt, hogy egy 1200 üveg / óra palackozógépet sikerült meg vásárolnunk a Lébényi Pelikán már bezárt sörfőzdéjéből. A körforgós 20 fejes gép rendkívüli módon meggyorsította a palackozás folyamatát. A gépet teljesen felújítottuk, a nem rozsdamentes gépelemeket lecseréltül rozsdamentes acél anyagúakra. Sajnos a 23 éves gép nem volt a mai elvárásoknak megfelelő konstrukció (pl. nem üríti ki a levegőt töltés előtt), ezért a söreinket ebben az időszakban pasztőröznünk kellett. A géphez vásároltunk egy vele sebességben megegyező félautomata koronazáró gépet is, így már teljes sebességgel dolgozhattunk. Másik nagy fejlesztésünk volt a 250 liter / napi kapacitású főzőházunk lecserélése 650-es főzőházra. Ez a csere sokat segített abban, hogy a főzési kapacitásunkat jelentőse meg tudtuk emelni, így ugyanannyi főzési idő alatt sokkal többet tudunk elkészíteni.

2014 A Bakonybéli monostori szerzetesrend felkért bennünket saját sörük közös ötleteken alapuló elkészítésére. Ezen inspirációk alapján készült el a Szent Mauritius monostor dubbelje, a Mauritius dubbel. 7,5% alkoholtartalma, belga ízvilága jellegzetes apátsági jegyeket hordoz. Érdemes megkóstolni.

2015-ben közös erővel elkészült a Vitalis gyógynövényes Pale ALE és az Exuperius karácsonyi Trippel. 2016 az Innocent - Weat beer éve lett, amiket azóta is siker övez a komoly sörkedvelők körében.

2017 nagy fába vágtuk fejszénket. Új érlelővel és egy a szigetközi főútról nyíló üzlettel és parkolóval bővítjük vállalkozásunkat. Az új érlelő lehetővé teszi kapacitásunk megháromszorozását. Új üzletünk kényelmes sörvásárlást fog lehetővé tenni. Terveink szerint akár hozott flakont vagy üveget is meg fogunk tudni csapolni 12 fajta sörrel helyben. Nyitva tartásunk is kibővül, a nap nagy részén vevőink rendelkezésére fogunk állni. A főzde tároló kapacitása is meg lett emelve, 65 hektóról 130 hektóra. Ez a 26 tartályos rendszer fel lett szerelve utólagos hűtő köpennyel, így változatosabbá tudtuk tenni a palettánkat.

2018 június 17-én megnyitottuk mintaboltunkat, ahol a kedves vásárlónk mielőtt megvásárol egy 1.5 literes sört, meg is kóstolhatja azt. 12 csapos speciális csapoló sorunk PET flakonok frissen való megtöltésére alkalmas. Várjuk a vendégeinket akár csoportos sörkóstolásra is. Látogassa meg serfőzdénket, a Rákóczi utca felől, ahol helyi parkolónkat használva kényelmesen juthat kedvenc söréhez.

2019 -ben több új sörrel is csábítjuk vevőinket, Elkészült a Juice IPA-nk (Sloth Juice IPA), ami egy nyárias frissítő, Grapefruitos ágyazásával "kellemes zuhany" a nyári melegben.

2019. Másik fantasztikusan sikerült sörünk a Greed, ami egy klasszikus alapokon nyugvó HOPLAGER. A HOPLAGER egyik kedvencünk, gyakorlatilag egy IPA komlózással készült közepes testű lágersörről van szó. Hozza az IPA -APA jellemzőket, mégis világos teste másképp csúszik, talán ihatóbb.... Igazán nagy élmény....2019

2020-ban üzembe helyeztük az új lineáris töltőrendszerű, teljesen automata "steril" palackozó sorunkat. Az újdonság az benne, hogy innentől a pasztőrözést elfelejthettük, nem szükséges a teljes sterilizálhatóság és a palackban lévő levegő széndioxiddal való teljes kiöblítése miatt. 800 üveg / órás kapacitása miatt kicsit lassúbbak leszünk (a korábbi gépünk 1200 üveg / óra), de a volumenünket teljesen ki tudja szolgálni, mivel itt a pasztőrözés folyamat elmarad. Az energiamegtakarítás, ami a pasztőrözés elhagyásával létrejön se utolsó szempont.

2020 03.11 New England IPA-nk került a csapra és persze üvegbe is. A torkosság (Gluttony NEIPA) azonnal a serbarátok kedvence lett. A búza sörre emlékeztető, körtelé állagú test, ami ízében illatában az APA-IPA típusokat hozó sör észveszejtően sikerült.

2020 ban elkezdtük a csapoldában a "havi sör" projektünket, ami arról szól, hogy eddig nem használt alapanyagokból új stílusokat is megmutatunk az embereknek, persze mindezt a szokásos söreink mellett 1 csapon. Ennek nagy sikere lett, folyamatos a kérdés: "van valami új?" a sörök: Citrallion, Arch Stanton, Droplet, Helldoraldo...

2021. Covid19 éve, röviden: ...bezárás...kijárási tilalom...betegség...kórház...bezárás...édesapánk, akinek az ötlete alapján a főzde létrejött, és aki egész idő alatt támogatott minket, sajnos 76 évesen hosszan tartó betegség után eltávozott...

2022. Energiaválság. Felszereltük főzdénket egy 38Kw-os napelem rendszerrel, ami 2023 áprilisra készült el. Bevált a project, a villany költségünk nullázódott (a válság alatt 1.5mill  / hónap volt a költség, ami a tízszerese a korábbi költségeknek. A 2022-es évről elmondható, hogy katasztrofáliseladás visszaesések övezték. A folyamatos drágulások és országos (globális) bizonytalanság miatt valahogy begubózott mindenki és a tálcás 230-ft-os sört szürcsölte otthon... A hírek szerint sorban zárnak be a régi és az újonnan alapított főzdék is. Hol a felvett kölcsönökbe, hol a folyó költségekbe bicsaklanak bele a kollégák.


2023-ban Beer Truckot vásároltunk azzal a céllal, hogy újra megmutatjuk kb. 10 év kihagyás után a söreinket a fesztiválokon. A Beer Truck fel lett szerelve egy 8 csapos rendszerrel, ami bőven soknak bizonyult a kirakodásokon. Hamar rájöttünk, hogy 4-5 sör a maximum, amit ki szabad vinni egy ilyen alkalommal.




2023-ban nagy örömünkre bekerültünk a SPAR 10 régiós üzletébe is. A Sherwood, Mortianna, Little John és Tuck Barát négyessel.